• 300 g serka homogenizowanego (zwykłego lub waniliowego)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania gotowych pączków

Szybkie, łatwe w przygotowaniu i nieziemsko smaczne pączki z serka homogenizowanego są alternatywą dla tych tradycyjnych, niestety pracochłonnych.

Przygotowanie

Serek wymieszaj z jajkami. Następnie dodaj mąkę pszenną połączoną w proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie wymieszaj (najwygodniej połączysz składniki mieszając je widelcem). Teraz rozgrzej olej w szerokim garnku do temperatury ok 180 stopni. Delikatnie nakładaj łyżką ciasto na rozgrzany tłuszcz, smaż do uzyskania złocistego koloru. Po wyjęciu pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kiedy pączki będą jeszcze ciepłe oprósz je cukrem pudrem i gotowe!

Porada

Dla urozmaicenia smaku do cukru pudru możesz dodać ziarenka z laski wanilii lub cynamon.